Producties

Racines lointaines

Een film van Pierre-Yves Vandeweerd

- Majoritaire -

Synopsis
Ik reisde doorheen Mauritanië op zoek naar een boom dat ik vanuit mijn raam in België kon zien. Het was geen mythologische boom, maar eerder een banaal struikgewas. Op mijn pad ontmoette ik mannen en vrouwen die met mij hun perceptie van deze zoektocht deelden. Ze vertrouwden me hun visie over de wereld en het bestaan toe.
Voor sommigen was mijn boom een teken van de Goden, van het Onzichtbare. Voor anderen stond deze boom dan weer symbool voor de geschiedenis, het indommelen van een cultuur of het herfsttij van een tijdperk . Voor nog anderen was het een boom die je enkel kan zien wanneer je verdwaald bent.
Deze documentairefilm is een poëtische reis op zoek naar een andere wereld, een andere denkwijze. Het is ook het verhaal van een wankele liefde voor een vrouw die achterbleef...

__________________________________________________________________________
'Arbres' vertelt het verhaal van bomen en bomen. De film begint met de oorsprong en ondergaat vervolgens een reis doorheen de wereld van bomen en de bomen van de wereld. De film ontrafelt de enorme verschillen en de subtiele gelijkenissen tussen bomen en mensen. De film onderzoekt het fascinerende idee dat in de wereld van de flora, de boom dezelfde rol als de mens in het dierenrijk vervult.
'Arbres' is een reis doorheen een nieuwe dimensie van tijd en ruimte, waarin we bomen ontmoeten die praten en wandelen. Soms zijn ze timide, dan zijn ze weer gestoord...
'Arbres' daagt enkele gestygmatiseerde ideeën uit, vanuit de premisse dat hoewel we vaak de dieren opmerken die in de bomen wild ronddartelen, we de boom zelve amper opmerken.

Productie fiche
Documentaire
72 min
Kleur
Betacam Dg 16/9-Dolby SRD

Crew
Regie : Pierre-Yves Vandeweerd
Beeld – D.O.P. : Philippe Guilbert, Philippe Jadot
Klank : Jean-Luc Fichefet
Geluidsmonteur : Jean-luc Fichefet
Monteur : Philippe Boucq

Productie
Cobra Films

Coproductie
RTBF ( Carré Noir)
Gsara ( Bruxelles)
Wallonie Image Production
Ateliers du Laziri

Met steun van
Communauté française de Belgique
CNC-Procirep/Angoa ( Paris)
DGCD ( coopération belge)
Media (CEE)
Province de Namur

Pers
racines_lointaines.pdf

Prijs
Premier prix RECIDAK aux rencontres
cinématographiques de DAKAR 2002

Uitzendingen
RTBF (Belgique), Forum Cinéma.
Sorties en salle : Dakar, Thiès, Tambacounda,
Cinéma des cinéastes (Paris)

Festival (s)
Festival du film de Sainte Livrade 2003, FESPACO (Burkina Faso), Vues d’Afrique (Canada), Munich (Allemagne), Gentilly (France), Festival documentaires sur grand écran de Paris (France), Etats généraux du film documentaire 2006 de Lussas (France), Rencontres cinéma du réel ( Paris) 2007 Manosque (France)