Producties

Harimano

Een film van Aya Tanaka

- Majoritaire -

Synopsis
Yasuo, een politiek geëngageerd Japanse leraar, gaf zijn strijd nooit op. Onder de slogan "Laat ons onze kinderen nooit op oorlogspad sturen" roepte hij zijn landgenoten op om de nationale vlag en het volkslied te ontkennen.
Eind jaren 60, na zijn deelname aan de studentenmanifestatie tegen de Japanse alliantie met de Verenigde Staten, werd hij door de autoriteiten verplicht om Harimano, zijn geboortedorp in het Shizuoka-gebergte, voorgoed te verlaten. Zijn ideologie en politieke stellingname die door zijn landgenoten als 'radicaal' wordt beschouwd heeft Yasuo nog meer van zijn geboortedorp Harimano ontworteld, een dorp waar de middeleeuwse feodaliteit en devotie tot het keizerrijk het leven van de bewoners overschaduwd.
Fysiek en cultureel ontworteld, heeft Yasuo het vandaag de dag moeilijk om zijn origines onder ogen te kunnen komen. Hij lijkt een verdrietig man, een oude stakker met de fles als enige toevluchtsoord.
Yasuo's dochter, die naar Europa immigreerde, is ook op zoek naar haar cultureel erfgoed. Ze stelt haar vader een reis voor; achteruit van Tokyo naar Harimano, een zoektocht naar zijn eigen culturele origines met als doel de originele fundamenten van zijn geloof terug te vinden en te herwaarderen.

Productie fiche
Documentaire
56 min
Kleur
Betacam Dg 16/9

Crew
Regie : Aya Tanaka
Beeld ľ D.O.P. : Valentine Paulus
Klank : Aya Tanaka
Sound mix : Manu de Boissieu
Monteur : Mich´┐Żle Hubinon
Muziek : Duke Quarcoo

Productie
Cobra Films & Zeugma Films

Coproductie
CBA, Triangle7, VOI-Senart ( TV France)

Met steun van
Communauté française de Belgique
CNC, Procirep
Bourse de l'AAAPA- Programme Media

Pers
01_Inter-_2005.pdf

Prijs
Le scénario a obtenu le prix des Ateliers audiovisuels de la Communauté Française en 2001 (bourse AAAPA)
Diffusions

Uitzendingen
Bibliothèques Publiques d'Information (BPI - France),
TV EBS (Corée du Sud)
VOI-Sénart

Festival (s)
Filmer à tout prix 2004 (Belgique), Cinéma du Réel 2005 (France), ReSisTaNcEs (France), Festiva (Séoul), Yamagata (Japon), Festival Escales documentaires de La Rochelle (France), Festival International du film documentaire de Copenhagen (Danemark), Festival d'Attac, en compétition au prix Henri Storck, Visions du réel section "All about me ?" de Nyon (Suisse) 2006, Sardinia international Ethnographic Film Festival 2006, Festival des cinémas et cultures d'Asie de Lyon (France) 2006